Bright Marketing Ideas

Dedicated to your Success!

Internet Marketing

Wat verstaan we onder Marketing Automation?

Marketing:

Het vergroten van je naamsbekendheid, je omzet, en je winst door communicatie met klanten en/of toekomstige c.q. potentiële klanten.

Internet Marketing:

Inzet van de moderne internet communicatiemiddelen als onder andere Landing pages, E-mail campagnes en digitale nieuwsbrieven.

Marketing Automation:

Door de response in kaart te brengen kunnen we steeds gerichter communiceren met een (potentiële) klant. Bij iedere reactie weet je immers meer van diegene die informatie leest, je kunt dus je klant labelen. Daardoor kan je onderscheid gaan maken welke informatie je naar welke klant stuurt en wanneer. Het is mogelijk een heel groot deel van de uitvoering van je marketing strategie te automatiseren door gebruik te maken van deze kennis. Wie krijgt op welk tijdstip welke informatie is steeds essentiëler in de wens van de lezer, van de ontvanger van de informatie die wordt verstuurd.  Middels het juiste platform en instelling is dit zonder al te veel moeite in te stellen. Wij helpen je er graag bij.

Voor wie?

Voor elke nich, elke bedrijfsvorm in elke branche is er een toepassing voor Marketing Automation. Of je nu bedrijven of particulieren als klant hebt maakt niet uit omdat je een platform gebruikt dat, als je het goede hebt uitgezocht, compleet naar je hand te zetten is. Bijzonder ideaal voor het Midden- en Klein bedrijf. Er is in dit bedrijvensegment nog zoveel mogelijk qua marketing. Veelal is er geen marketing afdeling beschikbaar en in het geval van een echt klein personeelsteam richt iedereen zich natuurlijk op de kerntaken en worden werkzaamheden als de marketing een “avond taak” voor de ondernemer naast netwerken en administratie. Ook blijft “marketing” dan vaak beperkt tot een advertentie in het lokale huis-aan-huis blad of een snelle folder. Het resultaat op beide acties wordt vaak onder de mat geschoven omdat het absoluut niet meetbaar is.

 

Strategie?

Een goede automatisering van de marketing vraagt van de ondernemer wel een grote inzet als het gaat om de implementatiefase, het versturen van de content  gaat automatisch maar het schrijven van je nieuwsbrief of het opstellen van een wervende e-mail moet wel gebeuren en dat kan zo’n platform dat weer net niet. Hoewel dat ook weer uit te besteden is.

 Het voordeel van een goed platform is ook dat alles te meten en uit te lezen is:

1.     hoeveel en welke mensen lezen je bericht

2.     hoeveel  en wie openen de mail

3.     hoeveel en welke mensen klikken op de link in de tekst

4.     hoeveel en welke mensen schakelen door naar je website

5.     enz enz.

Al dit soort informatie helpt de ondernemer inzicht te krijgen in de belangstelling van de (potentiële) klant. Door dit inzicht en de technische mogelijkheden van een goed platform is het mogelijk de klant van steeds interessantere informatie te voorzien. Een voorbeeld van zo’n traject is het volgende

Je bent fietsenmaker:

Je hebt een website op je website presenteer je:

Je service

Nieuwe fietsen

Gebruikte fietsen.

Prijslijst

 Je hebt informatie klaar gemaakt over deze drie onderwerpen, de prijslijst spreekt voor zich

 

Als je zou kunnen volgen wat een bezoeker op je site zou bekijken zou je het volgende zien:

Iemand blijft lang op je homepage klikt vervolgens door naar je nieuwe fietsen pagina, blijft daar een tijdje kijken klikt een aantal modellen aan om meer info te lezen en gaat vervolgens naar de prijslijst.

Er kan nu een popup verschijnen met een vraag of de bezoeker belangstelling heeft voor een gratis E-book over een onderwerp dat met fietsen te maken heeft bijvoorbeeld leuke fiets routes in de omgeving van XX. Je ruilt dus als ondernemer data tegen een interessant boek, de bezoeker moet immers wel naam en mail adres invullen in de popup. Met deze data kan het systeem direct analyseren wat de klant heeft gezien en waar belangstelling ligt door dat er tags gekoppeld worden aan de klant. Door middel van deze tags kan een goed platform geprogrammeerd worden een handeling te doen. Bijvoorbeeld het versturen van een mail of nieuwsbrief, de ondernemer heeft die al lang op een regenachtige zondagmiddag geschreven en in systeem verwerkt. Door dat ook de naam van de klant bekend is binnen het CRM van de platform kan alle informatie gepersonifieerd worden wat een sterk verhoogde response geeft. Maar ook door dat je weet welke fietsen bekeken zijn in welke prijsklasse kan je al heel snel zien waar de belangstelling van de bezoeker naar uit gaat, daar kan je vervolgens dan ook weer op inspelen in je informatie voorziening.

 

Op het moment dat iemand reageert op de informatie die je hebt gestuurd kom je in een volgende fase. Reageren kan op diverse niveaus je bericht lezen, link aanklikken en delen op Facebook bijvoorbeeld. Nu kan je opnieuw info sturen met diepgaandere informatie. Ook hierop wordt dan weer gereageerd en zo bouwt zich een band op tussen klant en ondernemer. Dit is een strategie. Geloof me het lijkt simpel dat is het niet. Er is een hele boel voor nodig om deze band op te bouwen en heel, heel veel mensen zullen geen belangstelling hebben en toch doet iedereen mee. Let maar eens op hoeveel tv commercials verwijzen naar websites. Dat doen ze alleen maar in de hoop dat de klant zich registreert en daarmee data achterlaat bij de ondernemer een tv commercial is immers grotendeels een richting verkeer. Dit is de start van wat heet een funnel. Een klant doorloopt altijd een funnel, simpel gezegd 1 je hebt belangstelling, 2 je vraagt informatie op 3 je doet een aankoop, 4 je praat er over met anderen. Dit is een versimpeling van een duidelijke funnel. Dit is daarmee een strategie die je kunt plannen.

 

VOLGENDE BLOG

In mijn volgende bloggen ga ik in op de marketing markt verschuivingen en de meer technische kant van een platform. Hoe gebruik je het, wat kan je het laten doen en zo voort