Bright Marketing Ideas

Dedicated to your Success!

Strategisch samenwerken en concurrentie

Even voorstellen.. Zoals onze naam al doet vermoeden, zijn wij van oorsprong coaches. Trading-, bedrijfs-, en personalgrowthcoaches om precies te zijn. Maar we doen meer! Rob Aalders Coaching is een team van gedreven mensen die met name MKB’ers traint, coacht en begeleidt bij het implementeren van marketing automation. Ik hoor u denken: wat is marketing automation? Een sterk vereenvoudigde definitie is: het automatiseren van uw informatiestroom binnen uw marketingcommunicatie. Een proces waar wij u graag bij helpen.

Marketingcommunicatie: u kunt niet zonder
Ondanks het aangetoonde belang én de meerwaarde van marketingcommunicatie blijft het in het midden- en kleinbedrijf vaak een ondergeschoven kindje. Er wordt een collega aangewezen die het ‘er even naast doet’ of een stagiaire aangenomen die lukraak wat berichtjes op Facebook plaatst. Natuurlijk is het een investering voor een ondernemer om een marketeer aan te nemen of in te huren, maar hij/zij betaalt zich zeker uit. Marketingcommunicatie is immers essentieel om uw organisatie op de kaart te zetten en potentiële klanten te bereiken.

Strategische samenwerking: marketing automation platform
Een van de manieren om uw marketingcommunicatie goed op orde te houden, is door strategisch samen te werken. Een samenwerking met een extern bureau dat uw bedrijf aanvult op competenties die u zelf niet in huis heeft. Wij, Rob Aalders Coaching, werken ook strategisch samen met anderen om onze business te versterken. Allereerst met de makers van het marketing automation platform dat wij gebruiken. Het zelf bouwen van zo’n platform is ingewikkeld, tijdrovend en onnodig. Bovendien bestaan er al goed werkende platformen dus waarom zouden we het wiel opnieuw uitvinden?

Onze strategische samenwerking met dit bedrijf houdt in dat wij dit marketing automation platform in Nederland introduceren. Bovendien zetten we een trainingsprogramma op om na implementatie van de software de klant te leren hoe zij de techniek in kunnen zetten. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het geen kostenpost is maar een rendabele investering. Vanuit het automation platform worden mensen ook weer naar ons doorgestuurd voor advies en begeleiding. Strategische samenwerking dus! En door die samenwerking heeft RAC een vierde coachingstak: marketingcoaching.

Strategische samenwerking: contentbureau
Een andere strategische samenwerking waar wij op dit moment volop mee bezig zijn, is de samenwerking met een contentbureau. RAC raakte met deze partij in gesprek en we ontdekten al heel snel dat we elkaar op allerlei vlakken aanvullen. Dan is een nieuwe samenwerking al snel in de maak! Schrijven is een vak apart en lang niet aan iedereen besteed is. Op dit moment stop ik mijn tijd in het schrijven van deze blog, daar heb ik mijn agenda voor vrij gemaakt. Kostbare tijd die ik had kunnen gebruiken om bij een klant te zijn, om omzet te generen. Maar wat is de oplossing? Natuurlijk zijn er contentbureaus met professionele tekstschrijvers die mij kunnen helpen.

Maakt mij dat dan een klant van het contentbureau? Ja en nee! Ja, op het moment dat ik een opdracht geef voor het schrijven van deze tekst ben ik vanzelfsprekend klant. Maar ik zie het als een wisselwerking. Het contentbureau helpt mij met content voor mailings, landingspagina’s en nieuwsbrieven voor onze klanten. Nadat wij de complete marketingcampagne hebben doordacht en het platform hebben geïmplementeerd, kan het bureau de kanalen kwalitatief vullen. Omgekeerd kan het contentbureau hun klanten naar ons doorsturen voor de technische implementatie van marketing in hun organisatie. Kortom, strategische samenwerking!

Samenwerken is versterken
Het wederzijdse voordeel? Omzet natuurlijk maar ook een waardevolle samenwerking waarin we elkaar versterken. We bevelen elkaar aan bij potentiële klanten en halen daar meer business uit.

Als we in onze ogenschijnlijke concurrent juist een partner met hetzelfde doel zien, blijkt dat we elkaar juist aanvullen. RAC probeert dit proces steeds te stimuleren. Concurrentie is leuk, het is topsport! Kijk maar eens naar een wielerwedstrijd waarbij iedereen in de kopgroep met elkaar samenwerkt terwijl er maar één als winnaar over de streep komt dus heeft iedereen tegenstrijdige belangen want iedereen wil winnen. En toch werkt iedereen in de kopgroep samen om uit de handen van het peloton te blijven. En dat is nu precies wat ik bedoel met strategische samenwerking.

Laat dit verhaal je inspireren om met je collega’s te demarreren uit het grijze peloton en samen vooruit te snellen in de zoektocht naar mooie strategische samenwerkingen.

Namens het hele team,

Rob Aalders